Veelgestelde vragen omtrent diabetes type 1

 • Hoeveel mensen in Nederland hebben diabetes type 1?

  heleen 02

  Dat zijn er ruim 100.000 in Nederland. Diabetes is - naast astma - de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen. Ongeveer 10.000 tot 12.000 kinderen van 0 tot 25 jaar hebben diabetes type 1.

 • Vanaf welke leeftijd kun je diabetes krijgen?

  teun 03

  Al vanaf babyleeftijd kun je diabetes type 1 krijgen. Maar dat kan nog tot je 80ste gebeuren! Naar schatting krijgen evenveel volwassenen als kinderen diabetes type 1.

 • Wat is het verschil met diabetes type 2?

  ronald 05

  De meest voorkomende soorten diabetes zijn type 1 en type 2. Bij beide soorten kan het lichaam de bloedsuiker niet meer regelen. Alleen is de oorzaak daarvan heel verschillend. Normaal gesproken regelt je lichaam zelf de bloedsuikerspiegel, met het hormoon insuline. Dit is er aan de hand bij diabetes:

  • Bij diabetes type 1 maakt het lichaam geen insuline meer aan. Daarom moet je die zelf inspuiten.
  • Bij diabetes type 2 maakt het lichaam wel insuline, alleen reageert het lichaam daar niet meer op, het is er ongevoelig voor geworden.
 • Wat is de behandeling van diabetes type 1?

  teun 05

  Diabetes type 1 is een chronische ziekte, hij gaat dus niet meer over. Je moet alle dagen zelf de bloedsuikerspiegel regelen. Daarvoor moet je meerdere keren per dag je bloedsuiker meten, met een vingerprik of een sensor. Vervolgens moet je zelf de juiste hoeveelheid insuline spuiten. Dat betekent voortdurend van alles uitrekenen, want het hangt af van wat je eet en drinkt, en hoeveel je beweegt.

   

  Insuline toedienen kan via injecteren met een insulinepen, of met een insulinepomp die met een naald aan je lichaam vastzit.

 • Wat zijn hypo’s en hypers?

  typisch diabetes type1 ronald 02

  Een hypo is een te lage bloedsuikerspiegel, een hyper is juist een te hoge bloedsuiker. Met diabetes type 1 moet je zelf de bloedsuikerspiegel regelen. Dat doe je met insuline. Het is vaak lastig om te bepalen hoeveel die dosis precies moet zijn. Je lichaam reageert er telkens weer anders op. Het kan dus gebeuren dat de bloedsuiker opeens te laag of te hoog is. Allebei is niet goed. Een hypo merk je meestal het snelst op, doordat je gaat trillen, zweten of zelfs flauwvalt.

 • Is diabetes hetzelfde als suikerziekte?

  heleen 03

  Ja, diabetes heet ook wel suikerziekte. Alleen is die naam niet zo handig, omdat het dan lijkt alsof diabetes iets te maken heeft met snoepen. Dat is niet zo! Bij diabetes draait veel om de bloedsuikerspiegel, vandaar de oude naam ‘suikerziekte’.

 • Krijg je van snoep en suiker diabetes type 1?

  ronald 04

  Nee, diabetes type 1 krijg je niet van suiker eten. Door andere oorzaken vergist je lichaam zich, en je afweersysteem valt de cellen aan die insuline maken. Daardoor maakt je alvleesklier geen insuline meer. Diabetes type 1 is dan ook een auto-immuunziekte en heeft niets te maken met hoe gezond je leeft. Er is veel verwarring over omdat gezond leven wel kan uitmaken bij de andere vorm van diabetes, type 2.

 • Als je gezond leeft, hoef je dan geen insuline meer te spuiten?

  teun 04

  Nee, hoe gezond je ook bezig bent, je moet met diabetes type 1 altijd insuline blijven spuiten. Want het lichaam maakt zelf geen insuline meer aan, en die heb je wel nodig om de bloedsuiker te regelen. Wel is het natuurlijk goed om gezond te eten, veel te bewegen en niet te roken. Het lichaam gaat dan beter om met de insuline. Dat geldt voor iedereen, met of zonder diabetes.

 • Is diabetes te genezen?

  ronald 02

  Voorlopig is diabetes type 1 alleen te behandelen en nog niet te genezen. Daar werken onderzoekers wel hard aan. In onderzoek is het een enkele keer wel al gelukt om mensen te genezen, door stamceltherapie of transplantatie van cellen die insuline maken. Ook alvleeskliertransplantatie geneest in feite diabetes type 1. Alleen hebben al die methoden nog (te) veel nadelen en geven extra gezondheidsrisico’s. Wel komt genezing steeds dichterbij door veelbelovend onderzoek.

 • Waarom is diabetes ernstig?

  heleen 04

  Als je bloedsuiker jarenlang vaak te hoog is, bijvoorbeeld doordat hij moeilijk stabiel te houden is, krijgt het lichaam problemen. Bloedvaatjes en zenuwen raken beschadigd en dat leidt tot complicaties door diabetes. Bekende complicaties zijn hart- en vaatziekten, slechtziendheid of uitval van nieren. Ook krijgen sommige mensen problemen met hun tenen, voeten of benen. In het ergste geval leidt dat tot amputatie.

 • Is diabetes erfelijk?

  typisch diabetes type1 teun 02

  De aanleg voor diabetes type 1 kun je erven, maar gemiddeld is de kans dat je diabetes krijgt als je ouders het hebben niet zo groot. Toch komt diabetes type 1 soms veel voor binnen een gezin. Dat komt omdat er ongetwijfeld verschillende vormen zijn van diabetes type 1, alleen zijn die nog niet bekend. Daar wordt onderzoek naar gedaan.

 • Mag je met diabetes alleen suikervrij eten?

  ronald 03

  Suiker is niet verboden als je diabetes type 1 hebt, maar veel mensen zijn er wel voorzichtig mee. Want suiker bestaat uit koolhydraten, en die verhogen direct de bloedsuikerspiegel. Daar kun je in principe de dosis insuline op aanpassen, maar dat lukt niet bij iedereen even goed. Het is dus heel persoonlijk of je suiker kunt (of wilt) gebruiken, en hoeveel.

   

  Iets anders is suiker eten of drinken om een hypo tegen te gaan, een te lage bloedsuiker. Dan zijn snelle suikers juist hard nodig om de bloedsuiker weer omhoog te krijgen.