Gevolgen

De gevolgen van diabetes type 1 zijn onder te verdelen in twee duidelijke groepen: gevolgen van te lage bloedglucosewaarden en gevolgen van te hoge bloedglucosewaarden.

Gevolgen van lage bloedglucosewaarde (vanaf nu: hypo) zijn veelal gevolgen op de korte termijn. Bij een hypo is de bloedglucosewaarde onder de 4.0 mmol/l. De symptomen van een hypo zijn onder anderen duizeligheid, beven, honger, een wisselend humeur, zweten en bleekheid. Als de hypo niet wordt opgelost kan dit leiden tot een coma en/of een hersenbeschadiging. Een hypo kan er ook voor zorgen dat toekomstige hypo’s minder goed worden gevoeld.

Bij hoge bloedglucosewaarden (boven de 10 mmol/l) spreken we over een hyper. De gevolgen hiervan zijn veelal op de lange termijn. De symptomen van een hyper zijn onder anderen wazig zicht, veel plassen en veel dorst. Bij een hyper hoopt suiker zich op in de bloedvaten, vooral in de kleine bloedvaten. Dit kan leiden tot beschadiging aan de bloedvaten, wat op zijn beurt weer kan leiden tot hart- en vaatziekten. Daarnaast zijn veel voorkomende complicaties van diabetes type 1 schade aan de ogen, nieren en voeten. Blindheid, nierfalen of geamputeerde lichaamsdelen behoren tot de gevolgen van deze schade.

Er zijn ook verreikende psychologische gevolgen van diabetes type 1. De kans op een depressie is groter als je diabetes type 1 hebt. Maar ook de dagelijkse omgang van de ziekte kan een grote mentale invloed hebben op het leven van de persoon met diabetes type 1, en de omgeving.

ronald 01